سلام | کانال تلگرام |
اینستاگرام | توئیتر |
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ رهبر انقلاب شعار امسال را مانند سنوات گذشته به نام «تولید، پشتیبانیها و موانع زداییها» نامگذاری کردند؛ نام و شعار سالهای گذشته هم به موضوعات اقتصادی به خصوص تولید نامگذاریها شده بود و رهبری تاکید ویژهای بر رونق تولید داشتند؛ اما دستگاهها در سالهای گذشته نتوانستند انتظارات را به خوبی محقق کنند؛ هرچند تولید دارای رشد بود؛ به طوری که در حوزه لوازم خانگی در سال گذشته پس از خروج دو شرکت کرهای رشد ۲۴ درصدی را تجربه کرد اما همچنان با مشکلات بزرگی مواجه است و بنگاههای تولید با کمتر از ۵۰ درصدی ظرفیت خود فعالند.
تاکید رهبر انقلاب بر موضوع تولید کاملاً درست و دقیق است
به اعتقاد کارشناسان تاکید رهبر انقلاب بر موضوع تولید کاملاً درست و دقیق میباشد، زیرا رونق تولید یکی از ابزارهای رسیدن به توسعه اقتصادی است و امروز در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته، تولید جایگاه و اهمیت ویژه در تصمیم گیریها و سیاستگذاریها دارد؛ به نحوی که دولتها از هر طریقی از تولید ملی خود حمایت میکنند و اجازه ایجاد مشکلات برای واحدهای تولیدی را نمیدهند؛ زیرا رشد و رونق تولید باعث افزایش ثروت جامعه، رشد درآمد سرانه و ایجاد اشتغال خواهد شد و از سوی کشور را به یک قدرت اقتصادی تبدیل میکند.
محسن زنگنه اقتصاددان و عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس یازدهم در گفتوگو خبرنگار راه دانا؛ در مورد نام و شعار سال و حمایت از تولید، با اشاره به جنگ اقتصادی، اظهار کرد: عامل مقابله با این جنگ و دشمن به یک معنا تولید است و پیش بینی میشد که نام و شعار سال در این خصوص باشد.
وی افزود: رهبر انقلاب در چند سال گذشته سعی کردند با شعارهای پیشران و حرکت دهنده به نحوی تولید را در جهت رونق و شکوفایی هدایت کنند و جامعه و دولت را به حرکت درآورند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: متاسفانه علیرغم اتخاذ شعارهای بسیار خوب و راهبردی از سوی رهبر انقلاب، خروجی آن به خصوص در دو سال اخیر با توجه به رونق تولید، خروجی قابل قبولی و مورد انتظار نبوده و نیست.
زنگنه در مورد چرایی عدم رونق تولید گفت: اگر بخواهیم علت نام امسال را بررسی کنیم که چرا رهبر انقلاب انتخاب کردند؛ در حقیقت همان شعارهای سال گذشته را تأکید و تکرار کردهاند، منتها این بار تاکیدشان بر عواملی است که باعث ناکامیها در سال گذشته شده و آن را هم به درستی عنوان کردند که یکی در حوزه پشتیبانی و دیگری رفع موانع تولید است.
تامین مالی علت مشکلات و تعطیلی بنگاههای تولیدی/ نرخ سود بانکی برای تولی کاهش یابد
وی اضافه کرد: در بحث پشتیبانی موارد متعددی را می توان ذکر کرد، از جمله موضوع تامین مالی است که در بررسیهای انجام شده علت رکود در بسیاری از بنگاهها و یا کاهش تولید و تعطیلی آنها، به دلیل عدم تامین نقدینگی مورد نیاز است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه تاکید کرد: مهمترین پشتیبانی از تولید که میتوان انجام داد این است که با توجه به بحران کرونا، تامین منابع مالی بنگاهها است؛ این موضوع میتواند در بحث کاهش و تعدیل نرخ سود تسهیلات صورت گیرد.
سود خالص تولید فقط ۱۰ درصدی است/ سوق منابع بانکی به سمت سفته بازی
این نماینده مجلس ادامه داد: تولید در کشور ما به صورت میانگین و به طور متوسط ۱۰ درصد سود خالص دارد اما تسهیلاتی که دولت پرداخت میکند حداقل با سود ۱۸ درصد است و بعضاً با برخی از محاسبات به حدود ۲۲ درصد هم میرسد؛ همین موضوع باعث شده که بخشی از این منابع بانکی به سمت سفتهبازی و دلالی پیش برود.
زنگنه با اشاره به نقش نرخ ارز گفت: تغییر مکرر قیمت ارز آسیبهای زیادی به تولید وارد کرد که مدارای دولت در زمینه وصول مطالبات و جریمههای بخش تولید در مقابل این افزایش نرخ ارز میتواند به بنگاهها کمک کتد یا اینکه مالیات ستانی دولت باید به نفع تولید تغییر کند که این موضوعات یک پشتیبان است.
وی ادامه داد: سهم مالیات تولید نسبت به کل درآمد مالیاتی که در کشور اخذ میشود، به نسبت کشورهای توسعه یافته و صنعتی، سهم بسیار بالایی است؛ یعنی با اینکه سهم مالیات ما از منابع عمومی دولت کم است، اما سهم مالیات بخش تولید در کشور ما به نسبت سایر کشورها بیشترو بالاتر است.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر ایجاد مشوقهایی برای حمایت از تولید گفت: متاسفانه در سالهای اخیر مشوقهای صادراتی بسیار کم رنگ و حذف شده در حالی که این مشوقها خیلی می توانست به موضوع افزایش تولید کمک کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بیان کرد: جلوگیری از واردات کالاهایی که در کشور تولید میشود، تغییر تصمیمات و قوانینی که به شدت به تولید صدمه میزند، نیز میتواند موثر باشد؛ مثلاً همین امروز دولت برای اینکه بازار میوه را کنترل کند، صادرات محصولات کشاورزی را ممنوع کرده است؛ بدون اینکه به عواقب این کار بیاندیشد.
ورود بنگاههای تولیدی به بازار سرمایه خیلی سخت است/ موانع عامل اصلی عدم تحقق جهش و رونق تولید شد
زنگنه با اشاره به پتانسیلهای بورس ادامه داد: این روزها بحث تقویت بازار سرمایه مطرح است و به نظرم در حوزه پشتیبانی تولید ورود به بازار سرمایه خیلی سخت است و دولت میتواند به راحتی با استفاده از ابزارهای سرمایهای امکان تامین مالی را در بورس فراهم و شرایط ورود بنگاههای تولید به بورس را ایجاد کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در خصوص رفع موانع هم تاکید کرد: رهبر انقلاب باز هم به درستی اشاره و تاکید فرمودند زیرا یکی از دلایلی که رونق تولید و جهش تولید در سال های گذشته محقق نشد، موانعی که بر سر راه تولید قرار دارد و باید این موانع برداشته شود.
مهمترین و بزرگترین مانع بر سر راه تولید، صدور مجوزهاست
وی اضافه کرد: مهمترین مانع بر سر راه تولید بحث امضاهای طلایی و صدور مجوزهاست و بزرگترین عامل در برابر تولید در کشور است؛ عدم هماهنگی سازمانهای مختلف برای صدور مجوز مانند منابع طبیعی، وزارت جهاد کشاورزی، محیط زیست و... مانع تامین نیازهای بخش تولید است و معمولاً این دستگاهها در برابر تولید مقاومت میکنند و هزینه تولید را به شدت افزایش میدهند.
زنگنه با بیان اینکه قاچاق کالا یکی از موانع تولید است، گفت: متاسفانه تعارض منافع که به شدت در کشور رخ میدهد و با توجه به رواج آقازادگی و در سایه رانتهای ویژهای که به وجود میآید، یکی از عوامل تهدید تولید محسوب میشود.
ارز ۴۲۰۰ تومانی تولید کالاهای اساسی را با بحران مواجه کرد/ صفهای خرید گوشت مرغ و روغن نتیجه این سیاست غلط است
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به ارز ۴۲۰۰ تومانی اشاره کرد: این یک سیاست غلطی بود که از سال ۹۷ دولت آن را اجرا کرد؛ همان زمان اقتصاددانان گفتند که پرداخت ارز ۴۲۰۰ به کالاهایی مانند گوشت سفید و قرمز، گندم و برنج در دراز مدت و یا میان مدت باعث میشود، تولید این محصولات در کشور با بحران مواجه شود و امروز صفهای خرید این کالاها را مشاهده میکنیم که نتیجه این سیاست غلط است که کاملاً هم پشت پرده آن یک جریان نفوذی وجود داشت و دارد.
زنگنه اضافه کرد: همه کالاهایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی به آنها تخصیص داده شد، طی این مدت برای آن صفت تشکیل شده؛ از روغن گرفته تا گوشت سفید و قرمز و حتی بعضاً بعضی از محصولات لبنیاتی و باعث مشکلاتی در حوزه خوراک دام شده است.
فساد اقتصادی هم مانع تولید است/ مجلس و دولت از مباحث حاشیهای به سمت مسئله اصلی حرکت کند
وی گفت: به نظرم در کنار همه اینها فساد اقتصادی هم مهمترین مانع تولید است و شرکتهای خصولتی و دولتی با استفاده از رانتهای ویژه در مسیر بخش خصوصی مشکل ایجاد میکنند.
زنگنه بیان کرد: لذا شعار امسال همان شعار سالهای گذشته است، فقط رهبر انقلاب یک مقدار ریزتر به آن پرداختند و به عوامل عدم تحقق شعار سالهای گذشته اشاره میکنند و کاملاً هم به دو موضوع اساسی یعنی پشتیباین و موانع زدایی اشاره کردند.
این نماینده مردم در مجلس گفت: امیدواریم مجلس هم از مباحث حاشیهای به سمت مسئله اصلی حرکت کند و حل مشکلات تولید را در اولویت قرار دهد؛ دولت هم نباید فقط حرف بزند و واقعا با تدبیری به تحقق شعار سال و رونق تولید کمک کند تا بخشی از جهش تولید که رهبر انقلاب انتظار دارند، را محقق کنیم.
انتهای پیام